KGW z Łąkty Górnej wystartowało w ogólnopolskim konkursie Lasów Państwowych „Natura od kuchni” który skierowany jest właśnie do Kół Gospodyń Wiejskich. Dzięki tej promocji Koło może pozyskać środki na przygotowanie najciekawszych propozycji wypromowania zdrowej żywności z polskich lasów.
Najlepsze produkty to takie, które daje nam natura. Próżno szukać cenniejszego ich źródła niż las. Naturalne produkty pochodzenia leśnego, zarówno te roślinne – owoce czy zioła, jak i zwierzęce – mięsa z dzika, jelenia czy sarny, to najlepszej jakości kategoria żywności spod znaku „bio”. Uzyskiwana bez nawożenia, środków ochrony roślin i sztucznych pasz, w najwyższym standardzie dobrostanu.
Wciąż jednak leśne produkty pozostają dla wielu mało znane, a dania z dziczyzny to już dla niektórych wręcz wiedza tajemna. Konkurs „Natura od kuchni” ma to zmienić. Z pomocą Kół Gospodyń Wiejskich Lasy Państwowe upowszechnią wiedzę o żywności pochodzenia leśnego.
Spotkanie zorganizowano w Domku Myśliwskim w Łąkcie Górnej a doznaniom kulinarnym towarzyszył dziecięcy zespół ludowy „Łąkta”, któremu przygrywała kapela braci Adama i Piotra Cudejko. Panie oraz Panowie z KGW z Łąkty Górnej przygotowali to kulinarne spotkania, a Pan Radosław Podolny i Adam Durbas przygotowali potrawy z dziczyzny.