W 9-letniej historii Festiwalu Rosołu, gmina Żegocina już po raz drugi była gospodarzem tego wydarzenia. W tym roku, 9 drużyn rywalizowało na terenie „Bacówki na Zadzielu” . Przybyłych gości powitał pan Krzysztof Kwatera - kierownik biura LGD Dolna Raby oraz pan Patryk Paszkot - zastępca kierownika biura LGD Dolina Raby. Oprócz amatorów królowej polskich zup, na IX Festiwal Rosołu przybyli także: wójt Gminy Żegocina Wojciech Wrona, wójt Gminy Trzciana Cezary Stawarz, wicestarosta bocheński i kandydat do Sejmu Ryszard Drożdżak oraz kandydaci do Sejmu: Stanisław Bukowiec i Mariusz Zając.
Następnie oficjalnie zainaugurowano konkurs na najsmakowitszy rosół polski. Podobnie jak w ubiegłym roku, konkurs obejmował dwie kategorie – „Organizacje z obszaru LGD Dolina Raby” oraz „LGD z Federacji LGD Małopolska i inne” . Przygotowane rosoły oceniało profesjonalne Jury składające się z zawodowych kucharzy ze Stowarzyszenie Europejskich Kucharzy Euro- Toques Polska oraz ze Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników pod przewodnictwem gościa specjalnego Adama Chrząstowskiego – Szefa Kuchni i Konsultanta Kulinarnego. W skład ośmioosobowego Jury weszli również Pan Wojciech Kozak (wieloletni Wicemarszałek Województwa Małopolskiego, a obecnie Rady Sejmiku Województwa Małopolskiego) oraz Pani Maria Zdebska – lokalny producent wyrobów garmażeryjnych „Pierożki Babci Władzi”.
Rosół był oceniany według kryteriów takich jak: smak i zapach, barwa i przejrzystość, rodzaj użytych składników i ich naturalność, dodatek (wkładka), podanie, wystrój stoiska wystawowego oraz własne uznanie członka Jury.
W kategorii „Organizacje z obszaru LGD „Dolina Raby” zwyciężyły drużyny:
I miejsce: Stowarzyszenie „Tarnawianki” (Gmina Łapanów) - rosół drobiowo-wołowy – nagroda o wartości 1200 zł
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Przebieczany (Gmina Biskupice) – rosół drobiowo-wołowy(kura wiejska, rozbrat, pręga) – nagroda o wartości 1000 zł
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Bytomsko (Gmina Żegocina) – „Rosół Babci Janiny – kaczka, kura wiejska, wołowina
W kategorii „LGD z Federacji LGD Małopolska i inne”:
I miejsce: LGD „Korona Sądecka” reprezentowane przez KGW Krasne Potockie – „Rosół tradycyjny” - nagroda o wartości 1200 zł.
II miejsce: LGD „Gościniec 4 Żywiołów” reprezentowane przez Stowarzyszenie KGW Łękawica - nagroda o wartości 1000 zł.
III miejsce: LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska” reprezentowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Łukowicy – rosół z drobiu z makaronem (kura i kaczka) - nagroda o wartości 800 zł.
Nagroda Grand Prix IX Festiwalu Rosołu trafiła do LGD „Korona Sądecka” reprezentowane przez KGW Krasne Potockie. Drużyna konkursowa otrzymała dodatkową kartę podarunkową o wartości 200 zł oraz Puchar ufundowany przez Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Nagrody w postaci statuetek ufundowało również Stowarzyszenie Europejskich Kucharzy Euro-Toques Polska, które przedstawiciele organizacji wręczyli za pierwsze miejsca w obu kategoriach konkursu.
Przyznano także wyróżnienia dla:
I wyróżnienie – „Dawna kuchnia górali gorczańskich. Ochotnica Dolna-Ochotnic Górna-Tylmanowa”
II wyróżnienie – „Dziedzictwo stołu – wędrówki kulinarne po obszarze mazowieckich lokalnych grup działania”
III wyróżnienie – „Smak. Przewodnik po atrakcjach kulinarnych polskich regionów”
IV wyróżnienie – „Moje jedzenie, moje korzenie”
V wyróżnienie – „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego”.
Rozstrzygnięto także konkursu na najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach. W tym roku nagroda w konkursie – Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyznana została autorom i wydawcom książki „Kulinarne Smaki Czterech Krain” – publikacji wydanej przez Stowarzyszenie LGD „Podbabiogórze”, Stowarzyszenie LGD „Wadoviana”, Stowarzyszenie LGD „Dolina Soły” oraz Stowarzyszenie LGD „Żywiecki Raj”.
Jak co roku, przybyli goście mogli skosztować rosołów i innych produktów przygotowanych przez zespoły uczestniczące w konkursie, a także potrawy "Fasolowa na Pięknym Jasiu i boczku ze świnki złotnickiej", przygotowanej przez gościa specjalnego - Adama Chrząstowskiego - szefa kuchni i konsultanta kulinarnego według przepisu Leszka Kawy ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Wszystko to odbywało się przy pięknej pogodzie i dźwiękach góralskiej muzyki w wykonaniu kapeli "Porębianie".
Projekt był współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 przy wkładzie środków własnych stowarzyszenia LGD „Dolina Raby”.